Mia van de Plasse

Mia van de Plasse werd geboren in Yerseke op 1 november 1943. In haar Zeeuwse periode turnde zij op hoog landelijk niveau en leerde ze de schoonheid van het menselijk lichaam in beweging kennen.
Na een lange periode te hebben gewoond en gewerkt in Hazerswoude-dorp, leeft zij sinds enige jaren afwisselend in Frankrijk (Vieux Port, Normandie) en Nederland (Delft).
Mia van de Plasse is reeds 30 jaar hartstochtelijk beeldhouwster.
Wat ooit als hobby begon met het boetseren van een portret van haar kinderen is uitgegroeid tot volwaardige beeldhouwkunst.

Ze heeft bij diverse professionele beeldhouwers stage gelopen en werkt in
haar ateliers in Delft of Vieux Port. Ze wordt geïnspireerd door o.a. Rodin, Maillol, Henry Moore en Michelangelo. Haar werk is naturalistisch of licht abstract gestileerd.

Mia’s passie is het rechtstreeks werken in steen of hout (taille directe). Zij tekent de figuur met houtskool op de steen en begint te hakken. Als ze te diep in de steen hakt is dit onherroepelijk en dat maakt het extra spannend. Als materiaal kiest ze o.a. voor marmer, zandsteen of albast. Stenen beelden worden soms door haar vertaald in brons.
Alle werkzaamheden aan een bronzen beeld inclusief mallen maken, wasmodel, afwerken na het gieten en patineren doet ze zelf. De laatste jaren werkt zij steeds meer in hout, bij voorkeur met grillig gevormd hout gevonden langs de Seine of in de bossen nabij Vieux Port. Uitgaande van de oorspronkelijke vorm ontstaat een uniek beeld.

Haar belangrijkste onderwerpen zijn de menselijke figuur in beweging en de torso. De spannende lijnen van een lichaam zijn op zich intrigerend maar de echte uitdaging vindt ze in het vangen van de beweging in een beeld.

Haar werk was te zien op diverse exposities in Frankrijk en Nederland.